Voda

 

Pazite na potrošnju vode u vašem kućanstvu!

Zatvorite slavinu dok perete zube ili sapunate ruke te preferirajte tuširanje umjesto kupanja u kadi.

Ugradite perlatore ili tuš s aeracijom koji smanjuju potrošnju vode tako što miješaju mlaz vode s određenom količinom zraka. Ne puštajte vodu da stalno teče! Primjerice, jeste li znali da se kod ručnog pranja posuđa troši i do 80% više vode nego korištenjem perilice posuđa?

Provjerite da Vam slavine ne propuštaju vodu jer kapne li iz slavine samo jedna kap svake sekunde, potrošit ćete količinu vode i energije dovoljnu za 16 kupanja mjesečno. Slavina koja kaplje brzinom od jedne kapi u sekundi ispusti oko 16,5 litara dnevno, odnosno oko 6.000 litara vode godišnje, dok je cijena gumice za brtvljenje samo par kuna.

Gotovo trećina dnevne potrošnje vode koristi se za ispiranje WC-a. Ugradite tzv. „štedljive“ vodokotliće koji umjesto sa 10-14 litara školjku ispiru sa 3,6 ili 9 litara vode. Također, s vremena na vrijeme u vodokotlići stavite vodotopivu boju kako biste bili sigurni da vodokotlić ne curi. Neispravni vodokotlić ispusti do 20.000 litara godišnje, dok novi štedni vodokotlić može sam sebe isplatiti za godinu dana.

Zamijenite stare perilice rublja novima. Moderne perilice rublja troše 35-50% manje vode te pri odabiru obratite pažnju na energetski razred, od kojih je najučinkovitiji A+++.

Ljeti čuvajte boce s vodom u hladnjaku umjesto da otvarate slavinu i puštate da voda teče kako bi bila hladnija.

U području s tvrdom vodom (veći dio Hrvatske) kamenac uzrokuje povećane troškove za energijom, povećanu potrošnju vode te financijske gubitke (oštećenje vodovodne instalacije uslijed kalcifikacije, troškove čišćenja od naslaga kamenca, troškove za sol za omekšavanje vode u perilicama posuđa i rublja i slično). Jeste li znali da naslaga kamenca od 1mm na izmjenjivaču topline ili bojleru može samnjiti učinkovitost uređaja za 10%? 

  SHARE
Ova internet stranica sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.. Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektora za energetsku učinkovitost.