Kućanski uređaji

 

Kućanski uređaji energetskog razreda A troše i do 40% manje energije od istih uređaja nekadašnjih razreda D.

Razred energetske učinkovitosti je potvrda kvalitete uređaja s obzirom na njenu energetsku učinkovitost, pri čemu se uređaji prema potrošnji energije dijele na sedam energetskih razreda označenih slovima od A do G.

U posljednje vrijeme sve je više uređaja razreda A+, A++ i A+++ koji predstavljaju energetski najučinkovitije.

Hladnjaci, zamrzivači, hladnjaci sa zamrzivačem, perilice posuđa, perilice rublja i sušilice -  sve su to uređaji koji se svakodnevno ili vrlo često koriste, zbog čega je bitno utjecati na njihovo smanjenje potrošnje energije i novca, kao i u konačnici na smanjenje emisija CO2.

Mali kućanski uređaji također mogu trošiti dosta energije. Tu spadaju: televizori, glazbene linije, mikrovalne pećnice, električni grijači vode, punjači za mobitel i slično, te elektronički uređaji (računala).

Koliko uređaja imate u „stand by“ funkciji?  Prosječno kućanstvo mjesečno potroši od 30 do 50 kn upravo na uređaje u „stand by“ funkciji. 

Televizor, primjerice, troši i do 24% energije u odnosu kad je upaljen. 

Punjači za mobitele, osobna računala i digitalne kamere troše energiju i kad su odvojeni od uređaja, a zbog zagrijavanja predstavljaju i rizik od požara, stoga ih svakako isključite iz utičnica kad se ne koriste!

  SHARE
Ova internet stranica sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.. Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektora za energetsku učinkovitost.