Grijanje/hlađenje

 

Jeste li znali da način na koji trošimo energiju ima direktan i indirektan utjecaj na okoliš i klimatske promjene kroz emisije stakleničkih plinova koji nastaju uslijed izgaranja fosilnih goriva u kotlovima, pećima te u termoelektranama? Preko 80% energije u kućanstvima troši se upravo na grijanje i pripremu potrošne tople vode.

Kad je riječ o grijanju i hlađenju prostora, važno za istaknuti je da više od 85% građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava trenutno aktualne tehničke propise o toplinskoj zaštiti. Energetskom obnovom višestambenih zgrada, koja uključuje postavljanje odgovarajuće toplinske zaštite, moguće je smanjiti potrebu zgrade za toplinskom energijom i do 80%!  Toplinska izolacija ne samo da smanjuje gubitke u zimskom razdoblju, već omogućava da se u ljetnom razdoblju stambene prostorije ne pregrijavaju.

Potrošnju energije je moguće uštedjeti i samom promjenom ponašanja. Održavanje previsokih temperatura zraka u prostorijama te spuštanje temperature otvaranjem prozora jedna je od najčešćih grešaka kojima rasipamo energiju.

U zimskim mjesecima preporučene temperature u prostoru stanovanja su u prosjeku od 20-22°C. Svaki stupanj niža temperatura osigurava uštedu do 5% energije za grijanje.

Prilagodite garderobu godišnjem dobu kako ne biste trebali dodatno grijati radi postizanja osjećaja ugode.

Zimi tijekom dana podignite rolete i uštedite do 5% energije za grijanje. Ljeti tijekom dana spustite rolete ili sjenila te zatvorite prozore. 

Grijaća tijela (radijatore) nikada ne zaklanjajte zavjesama ili namještajem, jer povećavate potrebnu toplinu za grijanjem.

Radijatore redovito čistite, kako nečistoće ne bi sprječavale prijelaz topline.

Radijatorski termostatski ventil regulira temperaturu u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Ugradnjom termostatskih ventila moguća je ušteda čak do 20%.

Ne podešavajte rashladne uređaje na preniske temperature. Za svaki stupanj nižu temperaturu možete uštedjeti 3-5% više energije. 

Ukoliko je moguće vanjsku jedinicu rashladnog uređaja zaklonite od sunca, a kod odabira kupujte energetski najučinkovitije, one s inverterom.

Ukoliko je rashladni uređaj uključen, zatvorite prozore.

Ako provjetravate prostoriju, ugasite rashladni uređaj.

U velikom dijelu Hrvatske, gdje nije dostupan plin ili gradski toplinski sustav centralnog grijanja, potrošna topla voda se zagrijava električnom energijom. Razmislite o korištenju obnovljivih izvora energije za zagrijavanje potrošne tople vode!

PRIMJER: Za kućanstvo od četiri člana, koje vodu zagrijava starim električnim bojlerom, preporuča se ugradnja solarnog sustava s dva solarna kolektora i spremnikom od 200 litara. Godišnje uštede na takvim sustavima su značajne i mogu prijeći 3.000 kuna. 

  SHARE
Ova internet stranica sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.. Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektora za energetsku učinkovitost.